2010. december 26., vasárnap

Még egyszer elhinni a hentesnek...



Voltak idők, amikor mesteremberek őrizték a mesterségek becsületét. Mondjuk úgy: nemcsak szakmájuk művelői, hanem szakmájuk becsületének őrzői is voltak a szakik. Nem azért nem lopták ki a meszet a sóderből, mert féltek a felettesüktől, hanem azért mert féltek saját lelkiismeretüktől. De ezt a passzust mintha törölték volna legtöbbünk nagy közös és képzeletbeli munkaköri leírásából. Ma külön mesterség szakmák becsületét őrizni. Álmesterség a maga módján. Mert aki képtelen művelni leginkább az ellenőrzi. Az ellenőrzés jogosítványa pedig hatalom, a hatalom játszótere pedig a politika. Így jutunk el oda, hogy az ügyetlenség, a töketlenség és a kontárkodás jelentik ma a legígéretesebb képességeket azok számára, akik sokra szeretnék vinni. Szűkebb pátriánkban ma többen szeretnének mesterségeket ellenőrizni, mint művelni azokat. Mert most már a kölyköket is sikerült totál meghülyíteni.

Mellékelt fénykép 2010. decemberében készült egy angliai városban. A régebb még nálunk is ismeretes fellógatás praktikáját örökíti meg. A gyakorlat lényegében annyit jelent, hogy a nehezebben puhuló húsú állatokat, leginkább vadakat még kizsigerelés előtt fellógatták néhány napra. Ily módon indult be a biológiai bomlás egyik formája, mely révén az állat húsa puhább és szaftosabb lett.

Én most inkább nem kérem ki hazai sterilitásügyi ellenőrök véleményét, hogy ugyanez a gyakorlat hány törvényt és szabályt sértene szűkebb pátriánkban. És azt sem, hogy a megannyi szabálysértés konstatálásától a szabálysértő szabályszerű likvidálásáig terjedő jogi procedúrában hány mesterségellenőrzéssel megbízott hivatásos töketlen kell részt vegyen a munkavégzés egyszerű látszatáért. Mert, amint azt az imént már tisztáztuk a valódi munka az valódi mesterségek és valódi mesteremberek asztala.

De térjünk vissza az angliai hentesre, aki a nyulat és a fácánt fellógatta üzlete kirakatának sarkába. Az épület homlokzatán álló felirat szerint már a hentes felmenői is ugyanezzel foglalkoztak: házilag gyilkoltak le (home killed), dolgoztak fel és értékesítettek állatokat. Minálunk a puszta gondolatról is tájékoztatni kéne a sterilitásügyi hivatalt (ahogyan azt egy nagyszerű szakács és szakíró nevezi) és a vétket valószínűleg csak nyilvános gyónással lehetne kiváltani.
De miért nem szállták meg szegény angol hentest az ellenőrök? Mert a rendőr apja is azon a juhászpitén nőtt fel, melyhez a rendőr nagyanyja jelen hentes nagyapjától vásárolta az állati alkatrészeket. És a nagyi megkérdezte a hentesnagypapit, hogy friss a vese? És a hentesnagypapi azt mondta: friss a vese! És nagyi ezt elhitte. Így aztán kialakult az a regula henteséknél, hogy csak a friss vesére kell azt mondani, hogy friss. A mi hentesünk pedig egy többszáz éves épületet és ilyen regulák gyűjteményét örökölte szakmája műveléséhez. És ha ő azt mondja, hogy a bélszín érlelt, akkor az érlelt. Ezért nem kell őt ellenőrizni.

Ezzel szemben nálunk túlságosan hosszúra sikeredett az az időszak, amikor a méltatlanul csak politikai elitnek nevezett csűrhe nemcsak az apáktól örökül kapott regulákat kótyavetyélte el - anélkül hogy hozzátette volna a maga szellemi produktumát eme regulákhoz – hanem szemrebbenés nélkül eladta volna az apját is.

Ergo ott vagyunk, ahol vagyunk. Nem tudunk írni mert nem tudunk olvasni, de a folyamatot ellenőrző hivatásos töketlenek szerint minden rendben megy. Nem tudunk főzni, mert nem tudunk enni sem, de a folyamatot ellenőrző hivatásos kontár szerint rendben megy minden. Nem tudjuk, hogy bajban vagyunk, mert soha nem voltunk igazán jó helyzetben. De a hivatásos székely főkontár szerint szabálysértés nem történt. De hogy a búsba történjen szabálysértés, amikor az égvilágon semmi nem történik? De legalább ellenőrzött körülmények között nem történik semmi.

1 megjegyzés:

Harge írta...

No me komment!
Szersz komám. Te még a messzi Albionban se nyughatsz? Szapulsz mindenkit! Minket, me' tunyák vagyunk el vagyunk féjszbukosodva, elfelejtjük honnan is jöttünk, sőt, soha nem is tudtuk. Őket meg azért me' se Istenük se emberük. Ma már nincs SZAKMA. Csak munkahely. Sajnos a PÉNZ diktatúrájában senkit sem érdekel a jól elvégzett munka, csak a lé. És sajnos nem csak a politika tehet ezért. Nem csak ők kótyavetyéltek, hanem MI is. Mi nem lemaradva vagyunk a NYUGAThoz képest. Párhuzamban vagyunk velük, elmenve nagyon onnan, ahonnan származunk, ahol lennünk kéne, ott vagyunk ahol lenni szerettünk volna, a cifra szarban, cél, erény, múlt és jövö nélkül. Tanulj sokat, gyere haza, kellesz te ide! Isten áldjon.